
Milovníci malej čiernej, priaznivci kapučína s penou, znalci latte na sóji. Všetci veľmi dobre vieme, že dobrá voda a výborné zrná nezaručujú úspech. Rovnako dôležitý je spôsob prípravy kávy. Dnes sú čoraz populárnejšie automatické kávovary, ktoré umožňujú jedným stlačením vybrať obľúbený druh kávy a už po chvíli si užívať jej arómu. Vynikajúca káva, ktorá chutí ako z najlepšej kaviarne, vás bude sprevádzať každý deň, avšak musíte sa postarať o čistotu svojho kávovaru.
Prečo je odvápňovanie kávovaru také dôležité?
Neregulárne čistenie kávovaru môže viesť k tomu, že usadzujúci sa tuk z kávy a mlieka na stenách a nánosy vodného kameňa výrazne zmenia chuť kávy. Ak sa teda náhle zdá, že vaša obľúbená káva prestala chutiť, ako má, čaká vás čistenie kávovaru. Tvrdá voda používaná v kávovare sa môže časom ukladať na stenách kávovaru, na jeho ohrievači i na vodných potrubiach. Tým sa zníži výkon ohrievača, v najhoršom prípade môže dôjsť k jeho prepáleniu. Nehovoriac o zhoršení chuti kávy.
Aby ste si zaistili správne fungovanie tlakovej kávy, musíte ju pravidelne odvápňovať. Najnovšie modely automatických kávovarov majú funkciu detekcie znečistenia, a preto si nemusíte robiť starosti s pamätaním na odvápnenie, príslušná informácia sa zobrazí na displeji kávovaru. V prípade kávovarov bez tejto užitočnej funkcie si musíte všímať, napríklad či stroj nezačal pracovať hlučnejšie alebo menej účinne ako obvykle.
Metódy odvápňovania kávovaru
Ak chcete odvápniť kávovar, máte na výber niekoľko možností, takmer rovnako účinných. Podľa odporúčaní výrobcu uvedených v návode na použitie, môžete siahnuť po hotových prípravkoch na čistenie tlakových kávovarov – vo forme tekutiny, prášku alebo tabliet, alebo sa môžete rozhodnúť pre domáce metódy založené na produktoch, ktoré pravdepodobne máte doma. Ak chcete použiť domáce metódy odvápňovania, siahnite po kyseline citrónovej alebo citrónovej šťave.
Odvápňovanie kávovaru je pomerne jednoduché, často je to špeciálny program údržby kávovarov prispôsobený konkrétnym modelom v automatických kávovaroch. Stačí naliať vodu a nasypať čistiaci prášok, potom zapnúť kávovar a hotovo. Stroj automaticky spustí špeciálny umývací program, týmto spôsobom vyplachuje zvyšky kávy a odstraňuje nánosy vodného kameňa. Tu stojí za zmienku výmena filtračného vložky na vodu, mäkká voda umožňuje zriedkavejšie odvápňovanie kávovaru.
V prípade, že chcete odvápniť prekvapkávací kávovar alebo pákový kávovar, čistenie spočíva v nasypaní lyžičky kyseliny citrónovej do nádoby na vodu, po pridaní vody stačí zapnúť kávovar. Ak nemáte kyselinu citrónovú, môžete použiť ocot, zrieďte ho s vodou 1:2 a nechajte ho najmenej štvrť hodiny. Potom musíte dôkladne opláchnuť vnútro kávovaru.
Ako často čistiť tlakový kávovar?
Ak si chcete vždy užívať plnú chuť a arómu svojej obľúbenej kávy, nemôžete zanedbávať pravidelné čistenie zariadenia. To sa týka ako odvápňovania, tak aj čistenia mliečneho systému. Na tento účel je potrebné všetky oddeliteľné časti od prístroja umyť pod tečúcou vodou s pridaním jemného detergentu, to, čo možno umyť oddelene, závisí od typu kávovaru. Ostatné fázy čistenia kávovaru prebiehajú tak, ako sme to už vyššie rozobrali.
To, ako často musíte dôkladne čistiť kávovar, závisí hlavne od toho, koľko kávy pijete denne. Čím viac, tým častejšie, v opačnom prípade znečistené zariadenie spotrebúva viac elektrickej energie, a tým klesá ekonomickosť zariadenia. Nemôžeme zabudnúť na systém spenenia mlieka, upchatá tryska mliekom prestáva plniť svoju funkciu, a navyše zvyšky starého mlieka môžu výrazne pokaziť chuť a arómu kávy pripravovanej aj z tých najlepších zŕn.