Zásady navrhovania kuchyne - Mexen Slovakia
Zásady navrhovania kuchyne

Chcete, aby vaša kuchyňa bola ergonomická a funkčná? Aj malé priestory môžu byť pohodlné na používanie, ak sú rozdelené na zóny a správne osvetlené. Pozrite sa, čo o aranžovaní kuchyne - ako samostatných, tak aj otvorených - hovorí dizajnér interiérov. Akých zásad sa treba držať, aby ste si mohli užívať ergonomickú a funkčnú kuchyňu?

Projekt kuchyne - odkiaľ začať?

Základným pravidlom pri navrhovaní kuchyne je použitie rozdelenia na 5 zón usporiadaných podľa pohybu hodinových ručičiek. Funkčná kuchyňa, otvorená alebo zatvorená, by mala byť miestom prispôsobeným na varenie a konzumáciu jedál. V každom návrhu kuchyne musí byť miesto na jednotlivé pracovné zóny. Prvou z nich je oblasť zásob, ktorá zahŕňa chladničku a skrinku na potraviny a kuchynské príslušenstvo. Zóna skladovania by mala byť vybavená hornými skrinkami, v ktorých umiestnite jedálenskú súpravu a hrnce. V hornej časti kuchynskej výbavy sa oplatí umiestniť všetky predmety, ktoré používate denne, aby ste sa vyhli zbytočnému ohýbaniu. Zóna umývania zahŕňa umývadlo, umývačku riadu a koše na odpadky. Ak dbáte na zachovanie vysokej estetiky, zrieknite sa samostatne stojacich košov v prospech nádob, ktoré môžete umiestniť do skrinky s výsuvnou zásuvkou. V tejto skrinke môžete tiež uchovávať čistiace potreby a vrecia na odpadky.

Príprava jedál - základ organizácie interiéru

Kľúčovými oblasťami každej kuchyne sú miesta na prípravu jedál a varenie. Skvelým nápadom na moderné usporiadanie interiéru je zavedenie ostrova alebo poloostrova. Ak máte trochu viac priestoru na usporiadanie, oplatí sa zaviesť samostatne stojace skrinky prispôsobené na inštaláciu sporáka a umývadla. Moderný kuchynský nábytok v podobe ostrovčeka je tiež skvelým výberom pre kuchynské kúty, pretože predstavuje prirodzenú hranicu medzi obývačkou a kuchyňou.

projektowanie kuchni

Aranžovanie kuchyne - rozmery a vzdialenosti

Uvažujete, ako zariadiť kuchyňu funkčným a komfortným spôsobom? Ak vám záleží na dosiahnutí priestoru, ktorý podporí rýchlu a efektívnu prácu, pamätajte na použitie pravidla pracovného trojuholníka. Horná výbava by mala mať od 40 do 100 cm výšky a asi 30 cm hĺbky. Pokiaľ ide o umiestnenie dolných skriniek, je závislá od výšky pracovnej dosky (cca 82 cm). Pamätajte pri tom, že hĺbka skriniek je závislá od parametrov dosky. Napríklad, výbava s hĺbkou cca 50 cm je prispôsobená doskám o rozmere 60 cm.

Navrhovanie kuchyne - kuchynské dosky

Dobrou praxou pri zariaďovaní kuchyne je použitie pomocnej dosky pri chladničke, ktorá zjednoduší ukladanie potravín. Predpokladajúc, že dĺžka hlavnej pracovnej dosky osciluje okolo 60-120 cm, predpokladajte, že rozmery pomocnej dosky by nemali presiahnuť 40 cm. Aby ste určili ideálnu úroveň dosiek, zmerajte výšku od ohnutého lakťa k podlahe a odpočítajte 15 cm. Nezabúdajte pri tom, že pri odoberaní rozmerov, treba zohľadniť veľkosť spotrebičov - to je obzvlášť dôležité v prípade zariadení určených pre stavanie do kuchynskej linky.

Projekt kuchyne - alebo možno kuchyňa s ostrovom?

Ak chcete zadatť usporiadanie kuchyne s kuchynským ostrovom, zvážte, či takýto riešenie bude vhodné na menšej ploche. Navrhovanie otvorenej kuchyne ponúka veľa možností, preto sa oplatí pozrieť moderné projekty a premyslieť usporiadanie. Na druhej strane uzavretá kuchyňa vyžaduje optické otvorenie a presvetlenie, preto je lepšie staviť na minimalistickú výbavu. V takom prípade je dobrým nápadom investovanie do transparentných skriniek na ukladanie riadu. Sklenené prvky výbavy sa hodia ako do malej kuchyne, tak aj priestranného kuchynského kúta. Je to pohodlné a funkčné riešenie, ktoré umožňuje rýchle lokalizovanie potrebných predmetov.

Projekty kuchyne - odkiaľ začať rekonštrukciu malých kuchýň?

Zadavaním projektu kuchyne profesionálnym dizajnérom získavate istotu, že miestnosť bude plne funkčná. Aby ste navrhli kuchyňu malého metra, prispôsobenú potrebám domácich obyvateľov, nestačí len kompaktné spotrebiče a výbava na mieru. Rekonštrukcia kuchyne je veľký a nákladný podnik - dodržiavanie zásad ergonómie je absolútne základné. Veľkosť miestnosti, aj keď je dosť podstatná, nemusí mať vplyv na spôsob realizácie každodenných činností - funkčné rozloženie nábytku, priestranná kuchynská doska a rozdelenie kuchyne na zóny, zabezpečia, že aj malá miestnosť v tvare písmena L bude vyzerať moderne.

Komentáre (0)

Momentálne žiadne komentáre.
Načítanie ...