Ako si vybrať odšťavovač? - Mexen Slovakia
Ako si vybrať odšťavovač?

Máte dosť obchodných džúsov obsahujúcich veľké množstvo chemických prísad? Chceli by ste si užívať chuť zdravých a chutných nápojov každý deň? V tom prípade by ste mali zvážiť kúpu odšťavovača. Predtým, než si ale vyberiete odšťavovač, oboznámte sa s najdôležitejšími kritériami, ktoré určujú jeho funkčnosť. Zistite, ktoré prvky popisu od výrobcu sú najdôležitejšie z pohľadu zákazníka, a ako funguje odšťavovač.

Odšťavovače na ovocie a zeleninu - najlepšie odšťavovače

Sila, výkon, veľkosť nádoby na odpady a pohon sú základné parametre, na ktoré by ste mali dávať pozor pri výbere odšťavovača. Ak predpokladáte, že budete zariadenie používať príležitostne, rozhodnite sa pre rozpočtový model s kompaktnými rozmermi. Zariadenia s vyššou výkonnosťou a veľkým odpadovým kontajnerom sa osvedčia v rodinách s malými deťmi a u osôb na vegetariánskej alebo vegánskej strave, ktorých jedálničky sú bohaté na ovocno-zeleninové koktejly. Odšťavovač je mimoriadne funkčné zariadenie a zároveň najrýchlejšia metóda extrakcie džúsu z ovocia, ktorá umožňuje zachovať všetky výživné látky v procese odšťavovania.

Sito pre odšťavovač - kľúčový prvok vybavenia

Sito v odšťavovači sa otáča rýchlosťou od 6000 do 12000 otáčok za minútu, drví ovocie a zeleninu na jemnú hmotu. Čerstvo vytlačený džús vyteká cez otvor, zatiaľ čo dužina sa zbiera v odpadovej nádobe. Takáto konštrukcia zaisťuje, že nie je nutné ručne vyprázdňovať sito počas používania odšťavovača či podsúvať externú nádobu.

Čo spôsobuje, že niektoré odšťavovače sú drahšie než iné? Kľúčovú úlohu zohrávajú materiály, z ktorých sú vyrobené jednotlivé komponenty. Vysoko kvalitné sitá, vybavené centrálnymi čepeľami z kovu, poskytujú viac džúsu a pomalšie sa zahltia. Najkvalitnejšie odšťavovače majú steny z mikro sieťky, ktorá zaručuje lepšiu priepustnosť než perforovaný kov. Ak máte zamerané na vyššiu triedu, zamerajte sa na sitá, ktorých centrálné čepele sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Pozor! Od poradíme používať sitá nízkej kvality, použité v rozpočtových modeloch, vyrobené z plastu nízkej kvality. Lacné zariadenia na extrakciu džúsu sú nielen zaťažujúce pri používaní, ale prispievajú aj k tomu, že plytváme veľkou časťou ovocia a zeleniny.

odšťavovač

Technické parametre - ako funguje odšťavovač?

Zvažujete, ktorý odšťavovač bude vhodný pre veľkú rodinu? Ak máte v pláne pravidelne využívať zariadenie a záleží vám na udržaní vysokej efektivity, vyberte model s výkonom 500-600 W. Čím vyšší výkon motora, tým rýchlejšie odšťavovanie zeleniny s tvrdými koreňmi. Pri mäkkých ovocia a mäkkej zelenine postačí zariadenie s výkonu okolo 200 W. Samozrejme, vynikajúci nápoj si pripravíme aj v zariadeniach s nižším výkonom, avšak bude to vyžadovať oveľa viac času. Inými slovami, výkon odšťavovača je dôležitý parameter.

V kamenných a online obchodoch nájdete rôzne modely odšťavovačov, ktoré umožnia jednoduché používanie bez rizika prehriatia. Nezabudnite, že väčšina moderných zariadení je vybavená dvoma pohonmi. Rýchla rýchlosť bude vhodná na tvrdú zeleninu a ovocie, aj bez predchádzajúceho krájania, zatiaľ čo pomalšia umožní efektívne odšťavovanie mäkkých plodov. Stojí za zmienku, že lacný odšťavovač nemusí splniť všetky vaše očakávania a vysoký výkon odšťavovača sa naozaj hodí!

Nádoba a otvor - vybavenie odšťavovača

Ak nechcete príliš často vyprázdňovať zariadenie, vyberte model s väčšou nádobou na odpady. Pri najväčších zariadeniach môže objem nádoby na odpady dosahovať až 3,5 litra! Pri kúpe odšťavovača sa oplatí skontrolovať, či je nádoba na dužinu vymeniteľná alebo zabudovaná.

Jedným z najdôležitejších parametrov definujúcich funkčnosť zariadenia je veľkosť otvoru. Čím väčšie, tým rýchlejšie získate vynikajúci nápoj plný hodnotných výživových látok. Nebudete musieť produkt krájať na menšie kúsky. Ovocie môžete vkladať do zariadenia bez predchádzajúceho spracovania.

Pomalý lis alebo odšťavovač?

Základný rozdiel medzi odšťavovačom a zariadením na extrakciu džúsu (pomocou lisu) sa týka čírosti získaného džúsu. Džús vytlačený z odšťavovača je viac vodnatý, zatiaľ čo ten z lisu je hustý a obohatený o kúsky ovocia. Je dôležité zdôrazniť, že v oboch prípadoch získavame nápoje, ktoré sú plné výživných látok, avšak lis umožňuje získať hodnotnejší džús. Bohužiaľ, samotný proces lisu trvá oveľa dlhšie, čo môže niektorých používateľov odradiť. Pozor! Lisy nepredstavujú žiadne obmedzenia. Zatiaľ čo odšťavovač si neporadí s bylinkami, listovou zeleninou či malými plodmi, lis na džús z nich vytiahne všetko, čo najlepšie.

Komentáre (0)

Momentálne žiadne komentáre.
Načítanie ...